Speurhonden

Als er een hond vermist is, is het raadzaam hier zo snel mogelijk een speurhond op te zetten. Op deze wijze kan je tijd winnen, omdat het af te zoeken gebied dan wordt bepaald aan de hand van welke richting het spoor van de vermiste hond gaat of eindigt. Indien er zichtmeldingen zijn is dit niet noodzakelijk, omdat dit dan al bekend is. Bij een angstige hond wordt op dat moment niet aangeraden om een speurhond in te zetten.

Speuren of Trailen?

Er zijn 2 verschillende soorten getrainde honden. Speuren en trailen. Bij het volgen van een spoor d.m.v. ‘trailen’ maakt de hond vrijwel alleen gebruik van de lichaamseigen geur van de vermiste hond. Deze geur zal niet precies op de plaats blijven waar de vermiste hond gelopen heeft. Afhankelijk van de windrichting en plaatselijk verkeer zal de geur verplaatst worden en elders neergelegd worden. Een trailhond zal dan ook niet altijd precies dezelfde route als de vermiste hond afleggen. Bij trailing is het vinden van de vermiste hond belangrijker dan het volgen van het spoor. Daar waar mogelijk zal de hond ook een deel van de route afsnijden om sneller bij zijn einddoel te komen. Het trailen heeft als voordeel dat een geur veel langer gevolgd kan worden . Door gebruik te maken van trailing kan het spoor soms na dagen (stedelijk gebied) of zelfs na weken (landelijk gebied) te volgen zijn. Dit natuurlijk afhankelijk van alle weersomstandigheden (wind, neerslag en temperatuur) en stedelijke omgeving (groen). Een geleider heeft de kennis (en kunde over zijn eigen hond) of dit haalbaar is voor hun.
Bij speuren volgt de hond exact het spoor waar de vermiste hond gelopen heeft. Hierbij gebruikmakend van lichaamsgeuren (zweet, huidschilfers) en bodemgeuren (grasbreuk, omgewoelde aarde). Het voordeel van deze methode is dat de hond ook voorwerpen direct waarneemt en precies na te gaan is hoe de vermiste gelopen heeft (urine/ontlasting).

Geurbronnen

Wat is nou bruikbaar als geurbron en hoe verpak je deze nu. In principe kan alles gebruikt worden wat met de vermiste hond in aanraking is geweest met uitzondering van metaal, plastic, urine, ontlasting of andere uitwerpselen. Als je bedenkt dat er maar 20 seconden aanraking hoeft te zijn om voor een goed getrainde hond een geurbron te hebben, kan je je wellicht voorstellen wat er gebeurd als jij of de eigenaar van de vermiste hond deze als laatste aanraakt om te verpakken. Jouw geur of die van de eigenaar kán op dat moment dus de meest sterkte geur zijn op de bron. Jij of de eigenaar hebben waarschijnlijk al in het gebied gelopen én de eigenaar is vaak al op de plek van vermissing of zichtmelding geweest en daar rond gelopen. Zorg dus ten álle tijden dat jij of de eigenaar deze niet aanraakt bij het verpakken van de geurbron. Het beste is om hier latex wegwerp handschoenen voor te gebruiken. Echter heeft niet iedereen deze in huis. Het beste wat je kan adviseren is de zak binnenstebuiten te keren en de geurbron op te pakken met de zak waarbij erop gelet moet worden dat de eigen handen de zak niet aanraakt aan de bovenkant. Je pakt een 2e zak en doet de 1e zak erin met de opening naar beneden. Nu kun je de 2e zak sluiten. De geleider zal de zakken uitpakken. Tevens is het belangrijk dat een geurbron gesplitst wordt óf er moeten meerdere geurbronnen zijn. Op deze manier kunnen meerdere speurhonden op 1 vermiste hond worden aangezet.

Meerdere honden in huis?

En wat als er meerdere honden in huis zijn? In principe is een geurbron ten alle tijden een gedeelde geurbron. Jij als mens tenslotte pakt ook de halsband op en jij als mens verliest in huis ook je zweet en huidschilfers en zullen dus ook aanwezig zijn op de geurbron. Volgens de juiste verpakking methode kunnen we zeggen dat in een huis met meerdere honden aanwezig een meest zuivere geurbron is een halsband, tuig of kledingstuk is van de hond. Hieraan is de sterkste geur die van de vermiste hond, en mits op de juiste wijze verpakt zal de speurhond andere geuren elimineren en de meest aanwezige geur gebruiken. Indien er een mand, kleed of speeltje gebruikt wordt, kan een speurhond alleen op locatie komen indien de andere hond(en) niet in het gebied gelopen heeft waar de speurhond moet starten. In dat geval zal er dus gewacht moeten worden op informatie elders in het gebied en dient de eigenaar met de andere hond(en) hier niet in dat gebied te komen. Een mand, speeltje of kleed is ten alle tijden een gedeelde geurbron, óók als de andere hond(en) hier niet op hebben gelegen of mee gespeeld hebben. De vermiste hond loopt tenslotte in dezelfde woonkamer waar alle zweet en huidschilfers liggen en deze dus via lijf en poten mee neemt.


Hoe werkt dat speuren nou?

Hoe werkt dat nou zo’n spoor en waarom is een “neus aan neus” nou zo lastig. Je moet je voorstellen dat je vaak als geleider enkele uren moet “inhalen”. Een speurhond vangt ook geen vermiste hond maar geeft een gebied aan. Daarnaast zal een kundige geleider ook afstand bewaren indien een hond angstig is. Je kunt je voorstellen dat een angstige hond direct de benen zal nemen zodra de speurhond in zicht is. Een kundige geleider zal de eigenaar dus uitvragen over het karakter van de vermiste hond en de omstandigheden waarin de hond vermist is geraakt. Hierop zal de geleider de beslissing maken en de eigenaar laten weten welke manier van eind wenselijk is. Gebied verwijzen of gaan voor de confrontatie. Als een hond al enkele uren vermist is of dagen en weids gelopen heeft kan het ook zijn dat de geleider besluit te stoppen, omdat de speurhond moe wordt. Het vergt enorm veel hersenwerk voor een speurhond namelijk en is daardoor enorm belastend. Het is ook omgeving afhankelijk of de geleider doorgaat of niet. Denk hierbij vooral aan eigen veiligheid. En soms loop je tegen een niet toegankelijk gebied aan. De beslissing echter zal altijd zeer overwogen zijn. Een geleider zet namelijk altijd in met maar 1 doel: zoveel mogelijk informatie vergaren voor eigenaar en zoekteam om zo bij te dragen aan een snelle thuiskomst van de vermiste hond. Een neus aan neus is dus eerder uitzonderlijk dan dat het veel gebeurd.


Diploma’s?

Een speurhond kan diverse diploma’s behalen, echter een erkende opleiding voor het speuren naar honden bestaat nog niet in Nederland. Een speurhond die naar honden speurt zal hier dus nooit een officële diploma voor hebben. Wel zijn er speurscholen die hiervoor een certificaat voor maken, alleen deze zijn ( nog ) niet officiël erkend.
Het is erg belangrijk dat als u een speurhond inschakelt voor uw vermiste hond ( en soms kat ) dat deze een goede training krijgt voor het speuren naar vermiste honden. Een speurhond die getraind is naar het speuren op voorwerpen / drugs / mensen, zal lang niet altijd geschikt zijn voor vermiste honden. Daarnaast dient de geleider ten alle tijden te blijven trainen met de hond om een goed resultaat te blijven behouden. Besef wel dat een speurhond een dier blijft en fouten kan maken, daarnaast blijft een geleider een mens en ook die kan de hond verkeerd lezen.


Speurhonden lijst

Indien uw hond vermist is en u deze bij ons ter vermist gemeld heeft, zullen wij u ten alle tijden een speurhonden lijst mailen.
Op deze lijst staan enkel geleiders die hun hond hebben opgeleid om op vermiste honden te speuren. Deze lijst wordt met regelmaat aangepast omdat er geleiders bij komen maar ook omdat er geleiders afvallen. Indien geleiders niet blijven trainen worden ze onbetrouwbaar en is dit voor ons een reden om afscheid te nemen. Geen enkele speurhond is onderdeel van onze organisatie, wij werken slechts samen met deze geleiders. De meeste geleiders zullen indien nodig door heel Nederland speuren voor een kilometer vergoeding. Deze vergoeding staat dus los van onze stichting, daar wij zelf alles gratis doen.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00